Archives: Blog

Musantekoa kotoa käsin, osa 3

Musantekoa kotoa käsin -sarjan kolmannessa osassa tutustumme tempoon ja tahtilajeihin Merjan ohjeistuksilla.

Soitinryhmässä on monesti kysytty, miten “nopeasti” tai “paljon” bassoa, kitaraa tai koskettimia kuuluu milloinkin soittaa.

Tähän ei ole olemassa mitään ehdotonta sääntöä. Useimmiten musiikissa tavoitellaan kuitenkin jonkinlaista toistuvuutta ja rakennetta. Käytännössä se tarkoittaa, että soinnut soitetaan sovitussa järjestyksessä ja niitä vaihdetaan samaan aikaan. Sopimista helpottaa sointukiertojen jakaminen tahteihin.

Yleensä populaarimusiikissa tahtilaji on 4/4 eli neljä neljäosaa. Se tarkoittaa, että yksi tahti on neljän neljäsosanuotin mittainen. Tahdissa on siis neljä iskua, esimerkiksi rumpalilla bassorumpu-virveli-bassorumpu-virveli.

Yhden tahdin aikana voi soittaa esimerkiksi kokonuotin TAI kaksi puolinuottia TAI neljä neljäsosanuottia TAI kahdeksan kahdeksasosanuottia. Monesti nämä vuorottelevat tahdin sisällä, mutta tämä perusjako auttaa alkuun. Tärkeintä on oppia hahmottamaan missä on “ykkönen”, eli milloin tulee seuraavan tahdin ensimmäinen isku.

Voit kokeilla itse eroa vaikkapa taputtamalla tai esimerkiksi virtuaalisella kosketinsoittimella. Sävel on D, joten sen päälle voi soittaa minkä tahansa soinnun, jonka nimi alkaa D:llä (D, Dm, D7, D5 jne.). Voit tietenkin myös soittaa samaa säveltä tai kokeilla minkälainen harmonia syntyy, jos soitat toista säveltä. Pysytkö mukana?

Vinkki: Jos esimerkkivideolla soivan musiikin nopeus eli tempo tuntuu liian nopealta, voit käyttää apuna metronomia eli tahtimittaria. Metronomista käytetään myös sanaa ‘klikki’. Klikkiin voi asettaa haluamansa tempon. Tähän on olemassa erillisiä sovelluksia ja laitteita, mutta kirjoittamalla Googlen hakukenttään ‘metronomi’ saat klikin helposti käyttöön!

Musantekoa kotoa käsin, osa 2

Bändiryhmän ohjaajat ovat tehneet opetusmateriaalia siitä kuinka tehdä musiikkia kotona. Viime postauksessa tutustuimme syntikan sointukiertoihin ja tänään pääsemme tutustumaan Merjan tekemän hauskan videon kautta biisintekemisen tärkeimpiin elementteihin!

Rumpalin on pidettävä tasaisena tahti
Rumpali on bändin virallinen tempovahti
Pohja on hyvä kun vauhti on tasasta
Rumpalin on pidettävä koko homma kasassa

Siinä on filli, se mehevöittää pohjaa
Soittajia biisissä eteenpäin ohjaa
Säkeistöstä kertsiin ja kertsistä takas
Kovan fillin jälkeen tunnelma on riehakas

E5 (E-VIIS) on sointu tässä alla
Se on helppo soittaa vaikka kitaralla
Melodia ei oo mitään ilman taustaa
Soinnut tekee biisin, rakentaa ja maustaa

Basso tuo biisiin pehmeyttä ja potkuu
ja pysyttelee rytmissä, muuten tulee sotkuu
Basisti voi vetää jonkun oman kuvion
Tai vaikka soolon, se hyvä huvi on

Vielä melodia tarvitaan
muuten jotain puuttuu
sen voi soittaa tai laulaa
tää valmiiks biisiks muuttuu

Musantekoa kotoa käsin, osa 1 – lue bändisoittamisen ryhmän ohjaajien vinkit!

Kuten monen muun harrastustoimijan, myös FunNetin harrastusryhmien lähiopetus jäi tauolle koronavirustilanteen vuoksi. Meille on kuitenkin tärkeää tarjota vaihtoehtoisia tapoja harrastaa poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta, ja olemme hakeneet ratkaisuja tähän niin etäopetuksesta kuin someen ladattavasta opetusmateriaalista. Bändisoittamisen ryhmän ohjaajamme Merja ja Paula ovatkin tehneet kaikille avoimia opetusvideoita, joiden avulla voi lähteä tutustumaan musiikin tekemisen alkeisiin!

Ensimmäisenä pääsemme tutustumaan Paulan vinkeillä syntikan sointukuvioihin. Jos kotoa ei löydy syntikkaa, niin sointuja voi kokeilla selaimen kautta toimivan virtuaalisen pianon avulla!

 

1. kuva: Pianossa on valkoisilla koskettimilla sävelet C-D-E-F-G-A-H/B. Viimeisen sävelen nimi on H, usein käytetään myös nimeä B.

 

2. video: Kolmisointu muodostetaan esimerkiksi C-perusäänestä ottamalla mukaan C:stä laskien kolmas ja viides ääni, eli periaatteessa joka toinen kosketin. C-duurissa nämä kaikki ovat valkoisia.

 

3. Video: C:stä voi muodostaa joko duurisoinnun tai mollisoinnun (merkitään C eli C-duuri ja Cm eli C-molli). C-mollissa terssi eli kolmas/ keskimmäinen ääni on alennettu, eli se hyppää kolmatta säveltä (E) edeltävälle mustalle koskettimelle. Kuuletko eron duurin (iloisempi) ja mollin (surullisempi) välillä?

 

4. Video: Myös D:stä (kuten kaikista pianon yksittäisistä äänistä) voi muodostaa kolmisoinnun samalla tavalla. D:stä valkoisilla koskettimilla muodostettu sointu onkin molli (Dm). Tämä liittyy musiikin teoriaan ja asteikkoihin, mutta siitä ei ainakaan aluksi tarvitse tietää enempää, kunhan kokeilee ja kuuntelee.

 

5. Video: D:n kolmisoinnusta saadaan d-duuri (D) ylentämällä kolmas/ keskimmäinen ääni, tässä tapauksessa F, joka meneekin seuraavalle mustalle koskettimelle. Voit kokeilla omalla synalla/pianolla tai kännykän pianosovelluksella muodostaa sointuja ja kuunnella miten saat niistä duuri- ja molliversiot.

 

Stay tuned! Ensi viikolla pääsemme tutustumaan Merjan biisintekovinkkeihin!

 

FunNet etsii korkeakouluharjoittelijoita syksylle 2020!

Kiinnostaisiko harjoittelu sukupuolisensitiivisen harrastushankkeen parissa? FunNet-hanke etsii kahta korkeakouluharjoittelijaa elo-lokakuulle ja loka-joulukuulle 2020 niin viestinnällisiin kuin ohjauksellisiin tehtäviin.

Oranssi ry:n koordinoima FunNet-hanke tarjoaa maksuttomia harrastuksia 13-28-vuotiaille cis-tytöille ja -naisille, sekä transnuorille ja ei-binäärisille nuorille Helsingissä. Hankkeen tavoitteena on luoda turvallisia ja sukupuolisensitiivisiä matalan kynnyksen harrastusympäristöjä, joissa ei tarvitse pelätä syrjityksi tulemista. Harrastuksia järjestetään mm. skeittauksen, katutaiteen, räpin, bändisoittamisen, sarjakuvan, elokuvan tekemisen, tanssin ja tapahtumatuottamisen parissa.

Etsimme hankkeeseemme alku- ja loppusyksyyn kahta korkeakouluharjoittelijaa. Harjoittelijoiden monipuolisten työtehtävien keskiössä ovat erityisesti viestinnälliset tehtävät, tiedonkeruu hankkeessa tehtävää opasta varten, tapahtumatuotannolliset tehtävät, sekä muut hanke- ja järjestötyöhön liittyvät tehtävät. Loka-joulukuulle etsittävän harjoittelijan työtehtäviin kuuluu lisäksi tapahtumatuotannon harrastusryhmän suunnittelu ja ohjaaminen yhdessä hankekoordinaattorin kanssa.

Harjoittelijalta toivomme:

 • Sensitiivistä työotetta
 • Ymmärrystä sukupuolen moninaisuuteen ja yhdenvertaisuuteen liittyvistä teemoista
 • Kiinnostusta hankkeen viestinnän kehittämiseen
 • Kokemusta nuorten ohjaamisesta ja tapahtumien tuottamisesta

Kokemus yllämainituista asioista ei ole välttämätöntä, mikäli kokee, että paikka voisi olla muuten sopiva ja haluaa oppia lisää hankkeesta ja sen teemoista.

Harjoittelu sisältää jonkin verran ilta- ja viikonlopputyötä. Emme valitettavasti pysty maksamaan palkkaa, mutta tarjoamme muita etuja, kuten ilmaisen pääsyn Oranssin tapahtumiin.

Hae harjoittelupaikkaa lähettämällä hakemus ja CV osoitteeseen funnet@oranssi.net. Harjoittelupaikat täytetään sopivan henkilön löydyttyä.

Lisätietoa hankkeesta ja harjoittelusta:
Niina Onkamo
Hankekoordinaattori
FunNet-hanke / Oranssi ry
p. 0447445832
funnet@oranssi.net

www.funnet.fi
www.facebook.com/funnethelsinki
www.instagram.com/funnethelsinki

Harrastusryhmien aikataulumuutokset poikkeustilan vuoksi

Koronavirustilanteen (COVID-19) aiheuttama poikkeustila tuo muutoksia FunNetin harrastusryhmiin keväällä 2020. Harrastusten lähikokoontumiset ovat peruttu toukokuun loppuun saakka. Osa harrastusryhmistä pyritään järjestämään etäopetuksena ja osalla ryhmistä peruttujen kertojen tilalle pyritään järjestämään korvaavia kertoja kesällä ja alkusyksyn aikana.

Harrastusryhmien uudet aikataulut:

 

Räp-työpajat / Mimmit räppää

Kirjoittamistyöpaja
Oranssilla Suvilahdessa
su 31.5. klo 13-17 & ma 1.6. klo 16-20

Äänittämisviikonloppu
Studio Muuntamolla Vallilassa
13.-14.6. klo 12-20

Esiintymisvalmennus
Oranssilla Suvilahdessa
torstaina 2.7. klo 16-20

 

Elokuvatyöpajat / Euphoria Borealis & Kelaamo

Järjestetään etäopetuksena, aikataulusta tiedotetaan ilmoittautuneita.

 

Sarjakuva / Sarjakuvakeskus

Järjestetään osittain etäopetuksena ja osittain lähiopetuksena, aikataulusta tiedotetaan ilmoittautuneita.

 

Bändisoittaminen / GR!F – Girls Rock! Finland

PERUTTU: Työpaja lauantaina 16.5. klo 12-16 Arabian nutalla 

Työpajalle etsitään uutta aikaa, tarkemmista aikataulusta tiedotetaan osallistujia myöhemmin.

 

Skeittaus / Tyttörullalautailijat ry

Sessareita järjestetään kesän aikana, tarkemmista aikatauluista tiedotetaan osallistujia myöhemmin.

 

Seinämaalaus / Mimmit peinttaa

Järjestetään tiiviskurssina Oranssilla Suvilahdessa

Kurssin aikataulu:
Ma 8.6. 17-20
Ke 10.6. 17-20
La 13.6. 11-16
Su 14.6. 16-21
Varalla: To 18.6. klo 13-18

 

Tanssi / Zodiak

Korvaavat kerrat järjestetään syksyllä

Maanantaisin klo 17-18:30 Kaapelitehtaalla Zodiakin tiloissa

17.8. / 24.8. / 31.8. / 7.9

 

Tapahtumatuotanto / Oranssi ry

Ryhmä on valitettavasti jouduttu perumaan.

 

Lisätietoa muutoksista:

Niina Onkamo, hankekoordinaattori / FunNet-hanke

p. 044 744 5832 / funnet@oranssi.net

TIEDOTE: FunNetin harrastusryhmien lähikokoontumiset tauolla 13.5. saakka

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi FunNetin harrastusryhmien kokoontumiset ovat tauolla 13.5. saakka. Osa ryhmistä järjestetään kuitenkin etäopetuksena ja osalle ryhmistä pyrimme järjestämään korvaavia kertoja kesälle tai alkusyksyyn. Tiedotamme harrastuksiin ilmoittautuneita tilanteesta sähköpostitse ryhmäkohtaisesti. 

Tilanne on kurja ja hankala monin tavoin, ja siksi kiitämmekin kaikkia ymmärryksestä ja kärsivällisyydestä. FunNetin sosiaalisen median kanavia kannattaa pitää silmällä ajantasaisen infon ja harrastusaiheisten vinkkien suhteen. Tällä hetkellä lähikontaktien välttäminen on tärkeintä, joten pysytäänhän fyysisesti etäällä, mutta sosiaalisesti lähellä toisiamme. Ei jäädä yksin! 

Mikäli tilanne pohdituttaa tai kaipaat juttuseuraa, FunNetin hankekoordinaattorille Niinalle voi laittaa viestiä Instagramissa (@funnethelsinki / @nuortenniina) tai whatsappin kautta (p. 0447445832). Niina vastaa viesteihin työaikansa puitteissa arkisin klo 10-17. 

Tukea ja juttuseuraa löytyy myös:

Kohtaus ry:n Salakahvila Online Discordissa avoinna tiistaista perjantaihin klo 14-18: https://www.facebook.com/kohtausvallila/  

Mieli ry:n kriisipuhelin: https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin-keskusteluapua-numerossa-09-2525-0111

Sekaisin-chat: https://sekasin247.fi/

 

Ajantasaista tietoa koronavirustilanteesta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

TIEDOTE: FunNetin harrastusryhmät perutaan 13.4. saakka

TIEDOTE: FunNetin harrastusryhmät perutaan 18.3.-13.4. väliseltä ajalta. 

Koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilan vuoksi FunNetin harrastusryhmien kokoontumiset perutaan 18.3.-13.4. väliseltä ajalta. Selvittelemme tulevien viikkojen aikana pystytäänkö koronatilanteen rauhoituttua järjestämään harrastuksille korvaavia kertoja tai ryhmiä peruuntuneiden tilalle. Tiedotamme tilanteesta ja mahdollisista uusista aikatauluista ryhmäkohtaisesti osallistujille. 

Harrastusten peruuntuminen 18.3.-13.4. välisellä ajalla koskee ainakin seuraavia kokoontumiskertoja ja harrastuksia:

 • Räptyöpajat 28.-29.3. ja 5.4.
 • Elokuvatyöpajat 21.3 ja 28.3.
 • Bändisoittamisen ryhmä 21.3., 28.3. ja 4.4.
 • Tanssiryhmä 23.3., 30.3., ja 6.4.
 • Skeittauksen kokeneempien ryhmä 20.3., 27.3. ja 3.4.
 • Tapahtumatuotannon ryhmä 6.4.
 • Seinämaalauksen ryhmä 8.4.

Osa ryhmistä jatkuu 13.4. jälkeen, mutta muutokset ryhmien aikatauluissa ja sijainneissa ovat edelleen mahdollisia. Tiedotamme osallistujia muutoksista niiden varmistuessa. 

Tilanne on kurja ja hankala monin tavoin, ja siksi kiitämmekin kaikkia ymmärryksestä ja kärsivällisyydestä. FunNetin sosiaalisen median kanavia kannattaa pitää silmällä ajantasaisen infon ja harrastusaiheisten vinkkien suhteen. Tällä hetkellä lähikontaktien välttäminen on tärkeintä, joten pysytäänhän fyysisesti etäällä, mutta sosiaalisesti lähellä toisiamme. Ei jäädä yksin! 

Mikäli tilanne pohdituttaa tai kaipaat juttuseuraa, FunNetin hankekoordinaattorille Niinalle voi laittaa viestiä Instagramissa (@funnethelsinki / @nuortenniina) tai whatsappin kautta (p. 0447445832). Niina vastaa viesteihin työaikansa puitteissa arkisin klo 10-17. 

Tukea ja juttuseuraa löytyy myös: 

Kohtaus ry:n Salakahvila Online Discordissa avoinna tiistaista perjantaihin klo 14-18: https://www.facebook.com/kohtausvallila/ 

Mieli ry:n kriisipuhelin: https://mieli.fi/fi/tukea-ja-apua/kriisipuhelin-keskusteluapua-numerossa-09-2525-0111

Sekaisin-chat: https://sekasin247.fi/

 

Ajantasaista tietoa koronavirustilanteesta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

TIEDOTE: FunNetin harrastusryhmät jäävät tauolle 13.-27.3. väliselle ajalle

Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi olemme päättäneet, että ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä FunNetin harrastusryhmiä ei järjestetä 13.-27.3. välisenä aikana. Tämä koskee seuraavia ryhmiä:

Skeittauksen aloittelijoiden ryhmä: 13.3.

Räptyöpajat (Huom. myös äänittämistyöpaja siirtyy): 14.-15.3. ja 28.-29.3.

Elokuvatyöpajat: 14.3. ja 21.3.

Bändisoittamisen ryhmä: 14.3. ja 21.3.

Tanssiryhmä: 16.3. ja 23.3.

Skeittauksen kokeneempien ryhmä: 20.3. ja 27.3. 

Seuraamme tilannetta ja tarvittaessa jatkamme taukoa harrastuksissa pidempään. Tiedotamme tästä lisää, mikäli muutokset ovat ajankohtaisia. Pyrimme peruuntuneiden kertojen tilalle järjestämään korvaavia kertoja myöhemmin keväällä ja niiden ajankohdasta tiedotamme osallistujia heti kun tiedämme tilanteesta enemmän.

Haluamme kantaa vastuumme siitä, ettemme omalta osaltamme mahdollista viruksen leviämistä järjestämällä näitä ryhmiä. Pahoittelemme peruutusten aiheuttamaa harmia ja kiitämme ymmärryksestä ja kärsivällisyydestä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa. 

Ajankohtaista tietoa koronaviruksesta THL:n sivuilla:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19?fbclid=IwAR2-RW1z-mpBjem3rfIZmMmnaw6LAeges4eFZNUcAIZmi-EmtQdiVreK9AE

Tervetuloa FunNetin ja Oranssin Maanantaikahvilaan 10.2. klo 16-20!

ORANSSIN ja FUNNETIN MAANANTAIKAHVILA 10.2 klo 16-20
Paikka: Oranssi, Kaasutehtaankatu 1, rakennus 11 (Valvomo)

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/183353152748223/

Tervetuloa Oranssille hengailemaan, nauttimaan vegaanisen kahvion antimista sekä puuhastelemaan yhdessä!

Maanantaikahvilassa on ohjelmassa kaksi työpajaa: luovan kirjoittamisen työpaja, jossa pääsee tekemään black out -runoutta ja muita luovan kirjoittamisen harjoituksia, sekä kollaasityöpaja, jossa voi tehdä oman kollaasitaideteoksensa tai tutustua julisteiden tekemisen taiteeseen. Maanantaikahvilassa on paikalla myös Oranssin koordinoiman FunNet-hankkeen koordinaattori Niina, joka kertoo FunNetin kevään harrastustarjonnasta. FunNet-hanke tarjoaa maksuttomia harrastuksia 13-28-vuotiaille cis-tytöille ja -naisille, sekä trans- ja ei-binäärisille nuorille.

Kiinnostaako vapaaehtoistyöt Oranssin tapahtumissa? Oranssin vapaaehtoistoiminnasta on kertomassa Oranssin toiminnanjohtaja Emma Vuorio klo 18 alkaen. Tervetuloa kuuntelemaan!

Vegaaninen kahvio toimii vapaaehtoisella maksulla, joten jokainen voi maksaa (tai olla maksamatta) tarjottavista oman tilanteensa mukaan. Tarjolla on sekä suolaisia että makeita herkkuja.

Noudatamme tapahtumassa turvallisemman tilan periaatteita, jotka on listattu tämän tekstin lopussa.

TERVETULOA HENGAILEMAAN!

Oranssi on päihteetön, kaikenlaisesta syrjinnästä ja väkivallasta vapaa tila. Kunnioitathan tätä!

Tapahtumatilaan ja tilassa pääsee liikkumaan apuvälineillä. Tiloissa on sukupuolineutraali ja esteetön wc.

TURVALLISEMMAN TILAN PERIAATTEET TAPAHTUMASSA:

– Kunnioitamme toisiamme ja annamme tilaa kaikille
– Emme käytä päihteitä Oranssin tiloissa
– Annamme kehorauhan kaikille
– Vältämme olettamasta muiden taustaa ja ominaisuuksia
– Turvallinen tila tehdään yhdessä

Tarkemmat turvallisemman tilan periaatteet löydät täältä: http://oranssi.net/wp-content/uploads/2019/10/Oranssin-turvallisemman-tilan-ohjeet.pdf

Mikäli kohtaat ongelmatilanteita, tulethan kertomaan niistä tapahtuman järjestäjille.

FunNet etsii korkeakouluharjoittelijaa kevääksi 2020!

Kiinnostaisiko harjoittelu sukupuolisensitiivisen harrastushankkeen parissa? FunNet-hanke etsii korkeakouluharjoittelijaa huhti-kesäkuulle 2020 niin viestinnällisiin kuin ohjauksellisiin tehtäviin. 

Oranssi ry:n koordinoima FunNet-hanke tarjoaa maksuttomia harrastuksia 13-28-vuotiaille cis-tytöille ja -naisille, sekä transnuorille ja ei-binäärisille nuorille Helsingissä. Hankkeen tavoitteena on luoda turvallisia ja sukupuolisensitiivisiä matalan kynnyksen harrastusympäristöjä, joissa ei tarvitse pelätä syrjityksi tulemista. Tänä keväänä harrastuksia on mm. skeittauksen, katutaiteen, räpin, bändisoittamisen, sarjakuvan, elokuvan tekemisen, tanssin ja tapahtumatuottamisen parissa. 

Etsimme hankkeeseemme huhti-kesäkuun ajalle korkeakouluharjoittelijaa. Harjoittelijan monipuolisten työtehtävien keskiössä ovat erityisesti viestinnälliset tehtävät, tiedonkeruu hankkeessa tehtävää opasta varten, tapahtumatuotannon harrastusryhmän suunnittelu ja ohjaaminen yhdessä hankekoordinaattorin kanssa, tapahtumatuotannolliset tehtävät, sekä muut hanke- ja järjestötyöhön liittyvät tehtävät.

Harjoittelijalta toivomme:

 • Sensitiivistä työotetta
 • Ymmärrystä sukupuolen moninaisuuteen ja yhdenvertaisuuteen liittyvistä teemoista
 • Kiinnostusta hankkeen viestinnän kehittämiseen
 • Kokemusta nuorten ohjaamisesta ja tapahtumien tuottamisesta

Kokemus yllämainituista asioista ei ole välttämätöntä, mikäli kokee, että paikka voisi olla muuten sopiva ja haluaa oppia lisää hankkeesta ja sen teemoista. 

Harjoittelu sisältää jonkin verran ilta- ja viikonlopputyötä. Emme valitettavasti pysty maksamaan palkkaa, mutta tarjoamme muita etuja, kuten ilmaisen pääsyn Oranssin tapahtumiin. 

Hae harjoittelupaikkaa lähettämällä lyhyt hakemus osoitteeseen funnet@oranssi.net. Harjoittelupaikka täytetään sopivan henkilön löydyttyä. 

 

Lisätietoa hankkeesta ja harjoittelusta:

Niina Onkamo
Hankekoordinaattori
FunNet-hanke / Oranssi ry
p. 0447445832 / funnet@oranssi.net
www.funnet.fi
www.facebook.com/funnethelsinki
www.instagram.com/funnethelsinki