Musantekoa kotoa käsin, osa 3

Musantekoa kotoa käsin -sarjan kolmannessa osassa tutustumme tempoon ja tahtilajeihin Merjan ohjeistuksilla.

Soitinryhmässä on monesti kysytty, miten “nopeasti” tai “paljon” bassoa, kitaraa tai koskettimia kuuluu milloinkin soittaa.

Tähän ei ole olemassa mitään ehdotonta sääntöä. Useimmiten musiikissa tavoitellaan kuitenkin jonkinlaista toistuvuutta ja rakennetta. Käytännössä se tarkoittaa, että soinnut soitetaan sovitussa järjestyksessä ja niitä vaihdetaan samaan aikaan. Sopimista helpottaa sointukiertojen jakaminen tahteihin.

Yleensä populaarimusiikissa tahtilaji on 4/4 eli neljä neljäosaa. Se tarkoittaa, että yksi tahti on neljän neljäsosanuotin mittainen. Tahdissa on siis neljä iskua, esimerkiksi rumpalilla bassorumpu-virveli-bassorumpu-virveli.

Yhden tahdin aikana voi soittaa esimerkiksi kokonuotin TAI kaksi puolinuottia TAI neljä neljäsosanuottia TAI kahdeksan kahdeksasosanuottia. Monesti nämä vuorottelevat tahdin sisällä, mutta tämä perusjako auttaa alkuun. Tärkeintä on oppia hahmottamaan missä on “ykkönen”, eli milloin tulee seuraavan tahdin ensimmäinen isku.

Voit kokeilla itse eroa vaikkapa taputtamalla tai esimerkiksi virtuaalisella kosketinsoittimella. Sävel on D, joten sen päälle voi soittaa minkä tahansa soinnun, jonka nimi alkaa D:llä (D, Dm, D7, D5 jne.). Voit tietenkin myös soittaa samaa säveltä tai kokeilla minkälainen harmonia syntyy, jos soitat toista säveltä. Pysytkö mukana?

Vinkki: Jos esimerkkivideolla soivan musiikin nopeus eli tempo tuntuu liian nopealta, voit käyttää apuna metronomia eli tahtimittaria. Metronomista käytetään myös sanaa ‘klikki’. Klikkiin voi asettaa haluamansa tempon. Tähän on olemassa erillisiä sovelluksia ja laitteita, mutta kirjoittamalla Googlen hakukenttään ‘metronomi’ saat klikin helposti käyttöön!